Tjeckien, juni 2017

22 juni

En mycket tidig start på dagen, alarmet drog igång kl. 03.30. Jag hade inte sovit sedan midnatt.  Jag och Kevin gick upp, tog en kopp te, packade det sista. Väckte barnen, klädde på dem halvt i sömnen och bäddade ner dem i vagnen och rullade den och två väskor till busstationen. Bussen gick 04.33, vid det laget var barnen klarvakna och tyckte allt var superspännande. De fick frukost på bussen – smörgåsar och jordgubbar.

 

På flygplatsen mötte vi upp mamma, Per, Qvintus, Jonna och Jonnas pojkvän Simon. Vi var redan incheckade och jag släppte våra väskor i self-drop. Men dubbelvagnen krävde en vanlig incheckning vilket innebär minst en halvtimmes köande i alla fall… Väl förbi kontrollen åt vi lite mer smörgåsar innan vi gick ombord på planet som tog oss till Vaclav flygplats i Prag.

 

Vi letade upp hyrbilsfirman, som tar en evinnerlig tid och dessutom sjabblar till det med att inte ha en bakåtvänd stol till Alexander trots övertydlig och omfattande emailande om detta och där vi blivit lovade att adekvata stolar skulle finnas för bägge barnen. Jag lät dem veta vad jag tyckte om detta, sedan installerade jag stolarna i bilen och vi körde mot Ski Hotel i Nove Mesto na Morave, där vi skulle tillbringa helgen.

 

Längs vägen stannade vi och köpte lite vin och tilltugg. Vi kom fram vid 14-tiden, dumpade väskorna, bytte om lite snabbt då det var ordentligt varmt, och åt lunch i lobbyn. Så småningom dök fler Rost-släktingar upp.

 

Vi tog det lite lugnt på vårt rum, ett med vardagsrum, med mamma och Per, sedan vilade vi en stund. Jag somnade till. Sen gick vi ner och åt middag. På kvällen tog vi det lugnt på rummet med barnen, och tog del av ett spektakulärt åsk- och regnväder, som även återkom under natten och lös upp hela rummet. 

 

23 juni

Midsommarafton i Sverige. Frukost, sedan åkte några av oss in till själva Nove Mesto na Morave, där vi shoppade oss lyckliga för en liten kostnad och åt en superbillig lunch. Något växlande väder men det blev varmt lagomt tills vi åkte tillbaka till hotellet, lekte i gungorna med barnen, vid fiskdammen eller i lekparken. De sista Rostar anlände under dagen och åt middag ihop på kvällen, men för mig och Kevin med barnen blev det en tidigare middag. Jonna och Simon gjorde oss sällskap. De bjöd Celina på vattenmelon. Kvällen tillbringades med olika släktingar i omgångar, men för oss blev det en tidigare kväll.

 

24 juni

Eriks och Hannas bröllop. Frukost, sedan gjorde vi oss i ordning. Kalaset startade vid 12-tiden med fördrink och lite tilltugg innan bussfärd till slottet där den vackra och, för oss svenskar, lite annorlunda ceremonin. Otroligt varm dag, en tjej svimmade i slottet. Utmarsch, duvsläpp, en bussresa tillbaka. Barnen var otroligt duktiga i värmen, och tyckte det var spännande.

 

Åter på hotellet såg vi till att barnen fick i sig vätska och chips. Fler drinkar, brudparets anländande med diverse lekar, fotografering, och så småningom middag. För mig och Kevin blev dock middagen rätt kort då barnen var mycket trötta. Men en fantastisk dag att ta del av!

 

25 juni

Frukost och tidig avfärd mot Prag. Qvintus skulle med flyg till Sverige och skulle därför återlämna en av bilarna, Kevin körde tillbaka vår och tog taxi ihop med Jonna, Simon och Per tillbaka till hotellet. Jag, mamma och barnen hade redan checkat in, och tog under tiden vi väntade på de andra en lunch på stan och såg oss omkring. Kevin ringde och berättade att han hade fått en parkeringsavgift medan han stått utanför hotellet när han släppte av oss – på 4 000 kr! Jag ville inte låta det förstöra vår semester, jag sa bara till Kevin att vi löser det och så skakade jag bort tanken på den extra utgiften för tillfället. Han fick åtminstone kostnaden för barnstolarna avdragna på hyrbilskostnaden när han återlämnade bilen, eftersom de inte hade mött våra specificerade önskemål.

 

Jag och mamma gick tillbaka till hotellet och tog ett glas vin medan vi väntade på de andra. I samband med att Alexander tappade ett glas på hotellets uteplats, och vi fick hjälp med att plocka upp skärvorna, stals min gamla telefon som barnen fick använda som platta, och som Alexander suttit och lekt med i skuggan. Otroligt snopet. Trasig skärm, med kodlås och en bakgrundsbild på en flickas hår. Hur kan det vara något för någon annan att ta?

 

När Kevin kom tillbaka till hotellet visade han parkeringsavgiften för hotellets concierge. Han frågade om vi bodde på hotellet, och om bilen Kevin kört var en hyrbil. När han svarat ja på bägge frågor tog conciergen helt sonika lappen och rev den i bitar.(..!)

 

Jag och Kevin fick inte samma rum som vi önskat och kommit överens med hotellet om, det hade (trots rumsnummer angivet i mailväxlingen) blivit ett missförstånd. Men det rum vi fick hade separat sovrum och vardagsrum, så det passade oss bra ändå. Vi bytte om och packade upp. Vi gick tillsammans med mamma och Per längs vattnet och över Karlsbron, där vi letade upp restaurangen på Lillsidan där vi åt i september förra året. Än en gång mycket god mat, fantastisk service och mysig lokal.

 

En lugn promenad med glada barn tillbaka över Karlsbron, barnen sprang och lekte i ett virrvarr av bubblor som blåstes på sidan av brofästet. Vi njöt av staden och kvällen. På hotellet tog vi några drinkar på vårt rum medan barnen sussade gott.

 

26 juni

Dagen började med en hotellfrukost, därefter gick vi tillsammans med mamma och Per mot ån för att kolla in vilka guidade båtturer som fanns. Vi bestämde oss dock för att vänta lite med en sådan, och gick istället västerut längs ån, titta på byggnader och landmärken, och över en bro till andra sidan. Vi stannade vid ett mysigt ställe precis på vattnet för ett par drinkar, barnen åt äpplen och lekte med appar på plattan. Sedan gick vi vidare i riktning mot Petrinkullen, vandrade i några kvarter och satte oss sedan vid en italiensk restaurang för lunch. Maten var supergod, stället jättemysigt med en häftigt inredd källare. Vi satt dock utomhus i solen. Därefter letade vi oss tillbaka mot hotellet, och tog det lugnt ett tag. Barnen vilade, det visade sig att Alexander hade feber, stackaren. Jag mådde inte heller speciellt bra, med en rejäl förkylning (som jag hade hela resan).

 

Så småningom bytte jag och Kevin om – vi hade bokat bord på Alcron, en restaurang med en Michelin-stjärna. Mamma och Per var barnvakt och tog med barnen till restaurangen som ligger precis utanför hotellet, och som har lekhörna till barnen. Under tiden letade jag och Kevin oss till Alcron, som låg inne i ett Radisson Blu-hotell, där vi började med en fördrink i baren. Min drink var minst sagt något av en kemilektion, den hette The Chef och gick ut på att se ut som att drinken, som serverades i en liten gryta på en kokplatta, såg ut att koka. Sugröret utgjordes av ett långt pastarör (!). Den var väldigt god, men mer spännande.

 

Därefter gick vi till vårt bord inne i restaurangen, och valde vår meny för kvällen. Helt fantastiska rätter, och matchande viner, i en otroligt mysig lokal och med kunnig personal. Vi njöt av maten, mös och pratade. Efter ungefär rätt 2 av 4 sa Kevin något om att han kommer att sprätta en knapp i skjortan, varpå han skrattade till – och jag hör hur en knapp slår i bordsbenet! Kevins min var helt… priceless! Jag önskar jag hade detta på film…! Jag försökte förgäves låta bli att skratta högt för att inte störa de andra gästerna, men jag och Kevin hade båda så svårt att låta bli… Han plockade upp knappen från golvet. Vi skrattade fortfarande när servitörerna kom med nästa rätt och vi fick verkligen skärpa till oss för att kunna ta till oss informationen om den rätten och det matchande vinet som serverades.

 

Efter en underbar middag skyndade vi oss tillbaka till hotellet, via en mataffär för att köpa ett par saker, samt via restaurangen vi valt ut till mammas födelsedagsmiddag imorgon för att reservera bord. Mamma och Per stannade en stund med oss på hotellet och gick sedan för sig. Kevin och jag gick och la oss.

 

27 juni

Mammas födelsedag! Vi sjöng för henne i deras sum som låg vägg i vägg med vårt, hon hade blivit bjuden på champagnefrukost av Per och vi fick också smaka. Därefter åt vi hotellfrukost, och begav oss för lite shopping och sightseeing. Mamma köpte skor längs vägen till Krutporten. Vi gick därifrån till Gamla torget där även Jonna och Simon slöt upp med oss och åt en härlig lunch. Solen kom fram efter en natts och morgons regnande och temperaturen steg. Kevin och jag köpte biljetter till en båttur med barnen. När vi gick från restaurangen lekte barnen i bubblor på torget. Mamma och Per höll oss sällskap på väg mot ån, och på vägen råkade vi gå förbi Jimmy Choo, som råkade ha rea… Det blev ett par superhärliga marinblåa raringar i satin till mig. Hoppsan. Vid ån vek mamma och Per av tillbaka mot hotellet för att hålla mormor sällskap, och jag och Kevin och barnen åkte en båttur. Vi såg inte så mycket vi inte sett förut, men barnen tyckte det var så spännande att åka båt. Och Prag är en verkligen en vacker stad.

 

Efter detta gick vi ömsom i regn tillbaka till hotellet. Vi bytte om och gick till den närliggande restaurang som jag rekommenderat för mammas födelsedagsmiddag med alla som bodde på hotellet, alltså även Jonna, Simon, mormor, Knut, Mari, Josefin, Anna och Fredrik. Alla var nöjda med maten utom jag, som skickade tillbaka den tre gånger innan jag gav upp (!). Det har aldrig hänt förut. Risotton var underkokt två gånger och när jag sedan provade en annan maträtt som några av de andra valt var den så otroligt salt… Jag åt lite av de andras rester. Sen blev det även strul med betalningen, på olika sätt. Men till slut löste det sig. Vi gick tillbaka till hotellet och tog en drink i baren, innan vi gick och la oss.

 

28 juni

När vi vaknade och gick för hotellfrukost hade alla andra i vår familj åkt hem till Sverige. Själva började vi dagen med hotellfrukost och vi träffade på kvinnan som förra året gett barnen små presenter. Hon blev så glad att se oss där igen, och gav barnen lite godis. Därefter gick vi till Jimmy Choo för att diskutera satinet på hälarna, som släppt lite under gårdagskvällen när jag bar dem vid middagen. Vi fick rådet att antingen fixa textillim eller lämna in för reparation (vilket Kevin senare gjorde i Jimmy Choo i London – där byttes hälarna ut). Därefter gick vi tillbaka till hotellet för att köpa tågbiljetter och bege oss mot dagens mål – Prag Zoo. Resan dit, med tunnelbana och sedan buss, var rätt krånglig med barnvagn i hiss långt ifrån stationen och med en otroligt rastlös Alexander som vägrade sitta still i vagnen. Lite hjärtklappning, några missvisande skyltar på perrongerna och 45 min senare var vi till slut framme vid bussen som framfördes av en galen chaufför uppför små och branta gator till zoot. Men vädret var underbart, på gränsen till för varmt. Vi behövde snabbt fylla på vätskedepåerna och åt en lättare lunch på bergssidan medan barnen åt glass.

 

Därefter började det roliga med elefanter, tigrar, giraffer, vargar m.m. Högt beläget och med utsikt över Prag kan detta vackra zoo verkligen rekommenderas. Vi kom mycket nära en tiger tack vare hur de byggt hägnen, man fick en riktigt bra bild av hur stora och mäktiga dessa djur är.

 

Efter ett par timmar var vi trötta, törstiga och varma. Barnen fick glass, vi snabbköpte en drink i väntan på bussen som tog oss tillbaka till tunnelbanestationen. Vi skippade hissar, jag höll barnen i handen och Kevin tog vagnen medan vi åkte i rulltrapporna. Detta sätt gjorde att vi var tillbaka till hotellet på 25 min… Vi bytte om och gick till kvällens restaurang där vi bokat bord – italienska Pagana, beläget i vad som känns lite som en källare till en galleria. Fantastisk service, otroligt god mat – min tillagades vid bordet. Alexander sov sig igenom middagen, Celina älskade deras hemgjorda spaghetti. Kevin och jag njöt i fulla drag. Vi berömde dem för deras personliga service – oombedda såg till att barnen fick maten först, de berättade utförligt om de olika ingredienserna och de viner de serverade när vi bad om wine pairing var helt fantastiska. Kan starkt rekommendera denna restaurang för alla som är i Prag och älskar italienskt!

 

Mycket nöjda med kvällen gick vi hem och packade färdigt, för avfärd tidigt under morgondagen.

 

29 juni

Klockan ringde, vi gjorde oss klara och väckte barnen sist. Taxin vi beställt dagen innan, specifikt med barnstolar, hade inga barnstolar alls. Förbannade över denna resas konstanta brist på att ta önskemål om adekvata barnstolar på allvar hade vi dock inte tid med annat än att hoppa in med barnen i knät och åka till flygplatsen. Där åt vi frukost. Resan hem gick bra, och vi tog bussen från Arlanda till Uppsala. Alla mycket nöjda med resan!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0